ΤΖΙΑ

Ένας κοντινός στην Αθήνα προορισμός ιδανικός και για ολιγοήμερες διακοπές. Εγώ έμεινα εκεί για τρείς μέρες. Θα πάρεις το πλοίο της γραμμής από το λιμάνι του Λαυρίου και σε 1 ώρα θα είσαι στο λιμάνι της Κορησσίας. Στην Κορρησία  υπάρχουν πολλά μαγαζάκια για φαγητό, καφέ και χαλαρό ποτό ενώ μπορείς να κάνεις και περαντζάδα στο λιμάνι χαζεύοντας τα ιστιοπλοϊκά που είναι συνήθως αραγμένα. Για πιο έντονη νυχτερινή ζωή πήγαινε στο Βουρκάρι. Εκεί έχεις σίγουρα περισσότερες δυνατότητες επιλογής.

Η χώρα της Κέας δεν είναι η Κορρησία και δεν είναι παραθαλάσσια. Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στην ενδοχώρα του νησιού και λέγεται Ιουλίδα. Είναι 5 χλμ περίπου μακριά από το λιμάνι του νησιού και θα χρειαστεί να αφήσεις το αυτοκίνητο ή το μηχανάκι σου έξω από την χώρα μιας και δεν κυκλοφορούν τροχοφόρα μέσα. Για αυτό όσο πλησιάζεις έχε τον νου σου για θέση parking. Υπάρχει μια μεγάλη αλάνα στην είσοδο της Ιουλίδας που χρησιμοποιείται για την στάθμευση των αυτοκινήτων αλλά αν πας high season δεν θα βρεις θέση άρα καλό θα ήταν όσο πλησιάζεις στην χώρα να το αφήσεις με την πρώτη ευκαιρία.Η Ιουλίδα είναι ένας πολύ γραφικός οικισμός με τα σοκάκια του και τα μαγαζιά αριστερά δεξιά. Φτάνοντας στην πλατεία μπορείς να δεις το παλιό Δημαρχείο του νησιού αλλά και να κάτσεις για φαγητό σε μια από τις ταβέρνες που υπάρχουν εκεί. Εξαιτίας της θέσης της η Ιουλίδα έχει πολύ ωραία και πανοραμική θέα.

Αξίζει τον κόπο να περπατήσεις στα καλντερίμια της και να ανέβεις όσο ψηλότερα μπορείς. Στο κεντρικό καλντερίμι υπάρχει και υπαίθριο σκάκι όπου μπορείς να δοκιμάσεις τις ικανότητές σου, ενώ σταδιακά το καλντερίμι αυτό μετατρέπεται σε μονοπάτι που σε οδηγεί στον Λέοντα.

Στην Τζιά οι επιλογές που έχεις για να κολυμπήσεις ποικίλουν αφού θα βρεις παραλίες εντελώς  απομονωμένες αλλά και οργανωμένες.

Εγώ κολύμπησα και σε οργανωμένη αλλά και σε μη, και η αλήθεια είναι ότι μου φάνηκαν πολλά τα χρήματα που μου ζήτησαν για 2 ξαπλώστρες και μια ομπρέλα στον Κούνδουρο. Κατά τα άλλα ο κόλπος του Κούνδουρου είναι εξαίσιος. Πανέμορφες αμμουδερές παραλίες με πεντακάθαρα νερά, αναπαλαιωμένοι πέτρινοι μύλοι που κατοικούνται, πράσινο τοπίο είναι μερικές από τις ομορφιές που θα απολαύσεις αν πας στον Κούνδουρο. Η άλλη παραλία που επισκέφτηκα και η οποία δεν ήταν οργανωμένη ήταν η παραλία στο Γιαλισκάρι. Από ότι μπόρεσα να καταλάβω κάποια στιγμή πρέπει να λειτουργούσε εκεί ένα beach bar αλλά όταν την επισκέφτηκα εγώ είχε κλείσει. Και σε αυτή την παραλία τα νερά ήταν πεντακάθαρα αλλά δυστυχώς αν δεν έχεις ξαπλώστρα εξαιτίας των δυνατών ανέμων που επικρατούν στο νησί (όπως άλλωστε και σε όλες τις Κυκλάδες) όλη η άμμος έρχεται πάνω σου, σε μαστιγώνει και καταλήγεις να έχεις άμμο ΠΑΝΤΟΥΥΥΥΥΥΥ. Δυστυχώς εξαιτίας των λίγων ημερών δεν κατάφερα να πάω σε άλλη παραλία και να σου γράψω τις εντυπώσεις μου. Πήγαινε όμως εσύ και στείλε μου τις δικές σου εμπειρίες. Καλά να περάσεις!