ΣΤΕΜΝΙΤΣΑ- ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ

Από την Στεμνίτσα είναι ο μπαμπάς του φίλου μου και έτσι το επισκεπτόμαστε συχνά. Έχει γίνει ουσιαστικά το τρίτο μου χωριό (τα άλλα δύο είναι τα Πούλιθρα και τα Τσιμάνδρια Λήμνου, δείτε τι καταπληκτικά μέρη που είναι και αυτά στα αντίστοιχα κείμενα), περνάω τέλεια όποτε πάμε και το αγαπώ πολύ.
Έτσι τέλεια πέρασα λοιπόν και όταν πήγαμε το διήμερο της 28ης Οκτωβρίου 2017. Ξεκινήσαμε από την Αθήνα κατά τις 10 και μετά από περίπου 2 ώρες φτάσαμε στη Στεμνίτσα. Ο καιρός ήταν άκρως φθινοπωρινός και τα σύννεφα είχαν κάνει την εμφάνισή τους. Στην πλατεία του χωριού, πλατεία Α΄ Πελοποννησιακής Γερουσίας όπως ονομάζεται, η παρέλαση είχε μόλις τελειώσει και έσφυζε από κόσμο. Κάτσαμε λοιπόν στο παραδοσιακό καφενείο «Γερουσία» που λειτουργεί από το 1870 για να χαλαρώσουμε. Εκεί υπάρχει ένα εξωτερικό θερμόμετρο που έδειχνε στις 12.30 μμ 10 βαθμούς! Παραγγείλαμε ένα ice tea και μια πορτοκαλόπιτα (η οποία ήταν φανταστική) και πληρώσαμε μόνο 4 ευρώ!!!!!! Γενικά οι τιμές στη Στεμνίτσα είναι σαφώς χαμηλότερες από της Δημητσάνας ενώ η ποιότητα δεν είναι υποδεέστερη. Το ίδιο σκηνικό συνεχίστηκε και όταν πήγαμε για φαγητό στην ταβέρνα «το 1821». Πληρώσαμε περίπου 25 ευρώ για 2 κυρίως, 1 σαλάτα, 2 ορεκτικά και 1 μπύρα.
Το βράδυ του Σαββάτου είπαμε να πάμε για ποτό στην πιο κοσμική Δημητσάνα. Από την Στεμνίτσα η απόσταση είναι περίπου 9χλμ και κάνουμε σχεδόν 10 λεπτά. Καθίσαμε στο μαγαζί «Πάνω Κάτω» το οποίο ήταν γεμάτο. Είχε και ένα live με ένα συγκρότημα που μας ανέβασε το κέφι και περάσαμε σούπερ. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα!
Την Κυριακή το πρωί είχε έρθει η ώρα να εξερευνήσουμε την Στεμνίτσα! Να πάμε όπου δεν έχουμε πάει και να δούμε ότι δεν έχουμε δει. Έτσι λοιπόν ξεκινήσαμε με τα πόδια να ανηφορίζουμε το χωριό. Φτάνοντας στην εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής πήραμε το μονοπάτι και συνεχίσαμε την βόλτα μας στο βουνό. Από εκεί, έχεις όλο το χωριό στα πόδια σου!

 

Συνεχίσαμε μέχρι τέρμα πάνω το βουνό και μέχρι εκεί που τελείωνε το μονοπάτι. Πολύ καλή γυμναστική και σε άμεση επαφή με την φύση. Αναπνέεις και γεμίζουν τα πνευμόνια σου καθαρό αέρα! Τι καλύτερο?????? Ειδικά αν δεν σε πάρουν τα σκυλιά στο κυνήγι χααχαχαχα. Ευτυχώς εμάς μόνο μας γάβγισαν!!!
Για να ξεκουραστούμε κατεβήκαμε πάλι στο χωριό και απολαύσαμε τη θέα από άλλη οπτική γωνία αυτή τη φορά.Όλα αυτά από το καφέ «Καθολικό». Είχε καλό καιρό και καθίσαμε στην αυλή του. Όμως και ο μέσα χώρος είναι απίστευτος. Εκεί δεν έχει μόνο καφέ αλλά και φαγητό. Δυστυχώς επειδή πήγαμε αργά, είχε τελειώσει. Την επόμενη φορά όμως δεν θα μας γλιτώσει, θα το δοκιμάσουμε το φαγάκι του.

 

Επόμενη στάση της κυριακάτικής μας βόλτα ήταν το υπαίθριο μουσείο υδροκίνησης στη Δημητσάνα. Τα κτίρια του μουσείου έχουν αποκατασταθεί πλήρως και μπορείς να δεις τις παραδοσιακές εγκαταστάσεις από: βυρσοδεψείο, νερόμυλο, νεροτριβή και μπαρουτόμυλο, καθώς και τις αρχικές τους λειτουργίες. Έξω από τον μύλο υπάρχει και ρακοκάζανο που στηνόταν στην ύπαιθρο μετά τον τρύγο για την παραγωγή τσίπουρου από τα στέμφυλα. Τα εργαστήρια αυτά περιβάλλονται από πυκνή βλάστηση και άφθονα τρεχούμενα νερά όπου μπορείς να περιηγηθείς. Επίσης υπάρχουν και βιντεάκια που προβάλλονται σε κάθε έναν από αυτούς τους χώρους που σου δείχνουν όλη την διαδικασία της παραγωγικής τους δραστηριότητας. Το εισιτήριο για κάθε ενήλικο κοστίζει 3 ευρώ. Μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία που σε φέρνει σε επαφή με επαγγέλματα που έχουν εξαφανιστεί και μαθαίνεις πράγματα που ενδεχομένως να μην ήξερες. Μην το χάσεις!
Στη συνέχεια φτάσαμε στο κέντρο του χωριού και περιπλανηθήκαμε εκεί για κάμποση ωρίτσα.

Περπατήσαμε στα γραφικά σοκάκια του και επειδή πεινάσαμε καθίσαμε για φαγητό σε μία από τις ταβέρνες που έχει η Δημητσάνα. Εκεί δοκίμασα για πρώτη φορά αγριογούρουνο! Είναι λίγο πιο σκληρό από το ήμερο γουρουνάκι αλλά είναι το ίδιο απολαυστικό! Ακριβώς απέναντι από την ταβέρνα που φάγαμε υπάρχει ένα καφέ μπαρ που έχει απίστευτη vintage διακόσμηση. Και πώς αλλιώς θα μπορούσε να λέγεται εκτός από Αντίκα καφέ? Μέσα έχει παλιές μοτοσυκλέτες, παλιές γραφομηχανές, μοτοποδήλατα, ρολόγια άλλης εποχής και όλα αυτά συνθέτουν ένα πανέμορφο σκηνικό. Δυστυχώς δεν προνόησα και δεν έχω φωτογραφίες να σας δείξω όμως μπορείτε να πάρετε μια γεύση πατώντας εδώ http://www.anticacafe.gr/photogallery.php?l=el.
Γενικά νομίζω ότι αυτοί οι προορισμοί ενδείκνυνται για πιο φθινοπωρινές και χειμωνιάτικες αποδράσεις όμως αν είσαι λάτρης του βουνού και το καλοκαίρι σούπερ θα περάσεις!

Trip Tip 1
Σε προηγούμενη επίσκεψή μου στο χωρίο είχαμε πάει πεζοπορία στο μονοπάτι που οδηγεί στην μονή Προδρόμου και στο φαράγγι του Λούσιου! Μια πολύ εύκολη διαδρομή που μπορεί να την κάνει ο οποιοσδήποτε. Η φύση οργιάζει και είναι στα καλύτερά της!

 

Trip Tip 2
Ανέβα στο Ηρώο των πεσόντων της Στεμνίτσας, που είναι αφιερωμένο στους αγωνιστές του 1821 και απόλαυσε τη θέα.