Τι να σας πρωτοπώ για αυτό το τόσο αγαπημένο μέρος? Από πού να ξεκινήσω? Αρχικά νομίζω ότι θα πρέπει να σας αναφέρω ότι αυτό είναι το μέρος που γεννήθηκε η μητέρα μου και εκεί γνώρισα και τον σύντροφό μου. Άρα όπως καταλαβαίνετε μόνο αντικειμενική δεν μπορεί να είναι η άποψη μου για αυτόν τον προορισμό.


Ξεκίνησα να πρωτοπηγαίνω στα Πούλιθρα από βρέφος και ταξίδευα στην αγκαλιά της μαμάς μου με το δελφίνι που πήγαινε στο λιμάνι της Πλάκας. Τώρα δυστυχώς το δελφίνι δεν πάει πιά στην Πλάκα και για να φτάσει κάποιος εκεί μπορεί μόνο οδικώς. Με το αυτοκίνητο η διαδρομή διαρκεί περίπου 3 ½ ώρες ενώ με το ΚΤΕΛ περίπου 4 ½ . Ο δρόμος από ένα σημείο και μετά όμως έχει πάρα πολλές στροφές οπότε αν ζαλίζεσαι έχε μαζί σου το ανάλογο φάρμακο.
Παλιά τα Πούλιθρα δεν τα γνώριζε κανείς και όταν έλεγα σε κάποιον ότι θα πάω εκεί διακοπές με κοίταζαν περίεργα. Τώρα και αφού έχουν περάσει αρκετά χρόνια, το μέρος έχει αναπτυχθεί τουριστικά, με καινούρια καταλύματα και εστιατόρια να κάνουν την εμφάνισή τους. Έχει αρκετές επιλογές λοιπόν για φαγητό, καφέ και διαμονή, για όλα τα βαλάντια και αν προσθέσουμε και τις γύρω περιοχές (Πλάκα, Λεωνίδιο κτλ.) αυτές αυξάνονται σημαντικά. Επίσης, ο δήμος έχει συμβάλει σημαντικά στην εξωστρέφεια του τουριστικού προϊόντος που προσφέρει η περιοχή αυτή όπως π.χ. με την δημιουργία αναρριχητικού φεστιβάλ στον κοκκινόβραχο του Λεωνιδίου, με αγώνες δρόμου, με πολιτιστικές διοργανώσεις, καθώς και με άλλες εκδηλώσεις, με αποτέλεσμα την αύξηση του αριθμού των τουριστών που τα επισκέπτονται καθώς και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Έτσι τώρα πια όλοι οι ψαγμένοι ταξιδιώτες ξέρουν ή έχουν επισκεφτεί τα Πούλιθρα.








Το χωριό είναι μαγευτικό όποια περίοδο και αν το επισκεφτείς αλλά θεωρώ ότι το Πάσχα και το καλοκαίρι είναι στα καλύτερά του. Το Πάσχα, η περιοχή φημίζεται για το έθιμο των αερόστατων. Αρκετές εβδομάδες πριν το Πάσχα κάθε σπίτι που το επιθυμεί φτιάχνει τα δικά του αερόστατα και το Μεγάλο Σάββατο μετά την ανάσταση χιλιάδες αυτοσχέδια αερόστατα από κάθε ενορία απελευθερώνονται στον ουρανό και του δίνουν ένα ξεχωριστό χρώμα. Μπορείς και εσύ να ανάψεις ένα αερόστατο αφού αυτά μοιράζονται δωρεάν σε όλες τις ενορίες. Δοκίμασέ το! Το ίδιο έθιμο επαναλαμβάνεται και την Κυριακή του Πάσχα στην γιορτή της Αγάπης που διοργανώνεται στο Λεωνίδιο. Εκεί υπάρχει και ο πύργος Τσικαλιώτη που θα πρέπει να επισκεφτείς υποχρεωτικά. Πρόκειται για έναν περήφανο πέτρινο πύργο που χρονολογείται από το 1760 περίπου και θεωρείται ως πρότυπο Τσακώνικης Αρχιτεκτονικής.



Το καλοκαίρι τα Πούλιθρα είναι το κάτι άλλο. Έχεις πάρα πολλές επιλογές για το που θα κάνεις μπάνιο και ποια παραλία να επιλέξεις. Αρχικά υπάρχει η παραλία του χωριού όπου εκεί υπάρχουν 2 μαγαζιά με ξαπλώστρες αν θες τις ανέσεις σου. Το ένα είναι το καφέ Paradise και το άλλο το Μυρτώον που λειτουργεί σαν καφέ εστιατόριο με πολύ πολύ πολύ νόστιμο φαγητό. Δίπλα ακριβώς από το Μυρτώον υπάρχει άλλη μια ταβέρνα που λέγεται η ταβέρνα του Ζάβαλη που έχει επίσης πάρα πολύ καλό φαγητό και το βράδυ βγάζει τραπεζάκια πάνω στο κύμα.




Αν θες να απομονωθείς και να δεις λιγότερο κόσμο τότε θα σου πρότεινα να πας στην παραλία του Αϊ Γιώργη που έχει ονομαστεί έτσι από το εκκλησάκι του αγίου που υπάρχει εκεί. Παίρνοντας τον δρόμο προς την πάνω μεριά του χωριού θα δεις μια ταμπέλα που οδηγεί προς τον Αϊ Γιώργη. Ακολούθησε την και θα σε βγάλει στην παραλία. Πρόσεχε όμως!!!!!!Σε αυτή την παραλία δεν υπάρχει κανένα μαγαζί και καμία καντίνα. Άρα θα πρέπει να πας με τα εφόδιά σου, τις ομπρέλες σου και τις ψάθες σου. Από την παραλία αυτή υπάρχει ένα μονοπατάκι που σε βγάζει στο εκκλησάκι και μπορείς να το επισκεφτείς αν θες.




Μια άλλη κοντινή παραλία είναι η Πλάκα με το μικρό γραφικό λιμανάκι της. Είναι ανάμεσα στο Λεωνίδιο και τα Πούλιθρα και είναι μια πολύ καλή επιλογή αν οι υπόλοιπες έχουν κύμα. Εξαιτίας του κόλπου που βρίσκεται η Πλάκα δεν έχει ποτέ κύμα και τα νερά της είναι πεντακάθαρα και κρύα εξαιτίας των πηγών που κατεβαίνουν από το βουνό. Εκεί μπορεί να πετύχεις πάπιες να βγάζουν βόλτα τα μικρά τους, ιστιοπλοϊκά να είναι αραγμένα στο λιμάνι και πιτσιρίκια και μεγάλους να κάνουν water sports. Βλέπεις η εν λόγω παραλία είναι σούπερ οργανωμένη με ξαπλώστρες, ταβερνούλες πάνω στο κύμα, mini markets, water sports. To βράδυ τα μαγαζιά λειτουργούν και ως μπαράκια οπότε μπορείς να απολαύσεις εκεί το κοκτέιλ σου. Αν δεν σου αρέσει η ιδέα να κολυμπάς σε λιμανάκι υπάρχει και μια παραλία από την έξω μεριά του λιμανιού της Πλάκας που μπορείς να κάτσεις.








Παρόμοια παραλία με την Πλάκα είναι και η Σαμπατική αφού και εκεί είναι κλειστός κόλπος και λιμάνι. Απλά δεν είναι τόσο οργανωμένη όσο η προηγούμενη.




Κοντινές εκδρομές που θα σου πρότεινα είναι να πας μέχρι την παραλία των Φωκιανών (ή Φακινά όπως την λέμε εμείς οι ντόπιοι) να κάνεις το μπάνιο σου και από εκεί μετά να συνεχίσεις ως το Κυπαρίσσι. Έχε υπόψη σου όμως ότι η διαδρομή είναι και πάλι με στροφές μιας και θα πρέπει να ανέβεις το βουνό και να το κατέβεις για να φτάσεις στην παραλία.) . Τόσο η παραλία όμως όσο και η θέα που θα έχεις κατεβαίνοντας θα σε αποζημιώσουν, για αυτό μην διστάσεις και πήγαινε!




Το Κυπαρίσσι από την άλλη εμένα δεν με εντυπωσίασε. Δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο αλλά μιας και θα έχεις φτάσει τόσο κοντά κρίμα δεν είναι να μην το επισκεφτείς? Άσε που εσένα μπορεί να σου αρέσει. Και στα 2 μέρη θα βρεις ταβέρνες για να φας, να πιείς τον καφέ σου και να φας το παγωτάκι σου!

Άλλος ένας κοντινός προορισμός που συνιστώ ανεπιφύλακτα είναι μια επίσκεψη στο ορεινό χωριό Κοσμάς. Ένα καθαρά αλπικό μέρος γεμάτο δάση από έλατα και πεύκα. Να πας όμως καλά προετοιμασμένη καθώς ο Κοσμάς είναι χτισμένος στο νοτιοανατολικό τμήμα του Πάρνωνα, σε υψόμετρο 1.150 μέτρων και το κρύο είναι τσουχτερό ακόμα και όταν στα Πούλιθρα έχει καύσωνα. Άρα πάρε μαζί σου ζακέτα. Πριν όμως φτάσεις στον Κοσμά κάνε μια στάση στο μοναστήρι της Παναγίας της Έλωνας. Το μοναστήρι αυτό είναι χτισμένο μέσα στον βράχο και ψηλά στο βουνό. Η θέα και μόνο είναι φοβερή.



Trip tip 1: Πήγαινε για φαγητό στην ταβέρνα του Γλύστρα στο χωριό Πηγάδι και επισκέψου και το κοντινό χωριό Πελετά. Και τα 2 χωριουδάκια είναι πανέμορφα και θα τα βρεις στον δρόμο προς τα Φακινά! Για οτιδήποτε χρειαστείς μπορείς να ρωτήσεις κάποιον από τους φιλόξενους κατοίκους των χωριών που θα επισκεφτείς και με χαρά θα σου δώσουν όποια πληροφορία ξέρουν.
Trip tip 2: Σε απόσταση μόλις μισής ώρας είναι το παραθαλάσσιο χωριό Τυρός. Είναι πιο μεγάλο από τα Πούλιθρα και έχει περισσότερες επιλογές για φαγητό και ποτό. Σου προτείνω να το επισκεφτείς και να σχηματίσεις την δική σου απόψη. Εμένα μου άρεσε για να κάνω βόλτα αλλά για τίποτα παραπάνω.
Ότι από όλα αυτά που σου πρότεινα να κάνεις ( ή και άλλα που ανακάλυψες εσύ), το μόνο σίγουρο είναι ότι θα περάσεις σούπερ! Καλό ταξίδι!